Fermacell vloer egaliseren

Fermacell platen worden veel toegepast voor vloeren en wanden. Heb jij Fermacell vloerplaten en wil je deze graag egaliseren? Dat kan! Wij vertellen je alles over het egaliseren van een Fermacell vloer. Hoe kun je de vloer egaliseren? Welke egaline heb je hiervoor nodig? Wij vertellen je er graag alles over!

Wat zijn Fermacell platen?

Fermacell platen zijn platen die gebruikt kunnen worden voor het bekleden van wanden, plafonds en vloeren. De platen bestaan voor het overgrote deel uit gips en voor de rest uit papiervezels die onder grote druk zijn samengeperst. Het materiaal is met name populair door de vochtbestendigheid en de geluidreducerende en brandwerende eigenschappen. Fermacell kan gebruikt worden in vochtige ruimtes en zaken als schakelmateriaal zijn gemakkelijk weg te werken. Daarnaast zijn de platen eenvoudig te stucen.

Welke egaline voor een Fermacell vloer?

Wil je een dunne vloerbedekking over een Fermacell vloer liggen, zoals pvc, marmoleum, linoleum parket of vinyl, dan moet je eerst egaliseren. Fermacell is gipsgebonden, het is daarom belangrijk dat je een gipsgebonden egaline gebruikt voor het egaliseren van de vloer zodat de egaline goed hecht op de Fermacell platen. Er zijn verschillende gipsgebonden egalines, waaronder de Atlas SAM 100 en de Uzin NC 110. De Atlas SAM 100 kan aangebracht worden in een laagdikte van 5 tot 30 mm. De Uzin NC 110 kan al aangebracht worden in laagdiktes vanaf 1 mm.

 17,76 Excl. BTW  21,49 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 41  16,85
42 +  15,43
Aanbieding!

 28,06 Excl. BTW  33,95 incl. BTW

Stappenplan Fermacell vloer egaliseren

Om een Fermacell vloer te egaliseren zul je een aantal verschillende stappen moeten doorlopen. Met ons stappenplan zorg je voor een optimaal en glad resultaat!

  Stap 1

Voorbereiding; stofzuigen en losse delen verwijderen

Een goed begin is het halve werk! De voorbereiding is dus erg belangrijk. Begin met het verwijderen van losse delen en het stofzuigen van de vloer zodat deze stofvrij is.

  Stap 2

Gaten, sleuven en kieren dichten

Omdat je niet wil dat de egaline wegloopt is het belangrijk om eventuele gaten, sleuven en kieren te dichten. Heb je te maken met vrij grote gaten of sleuven? Vul deze dan op met een gipsgebonden reparatiemortel. De UZIN NC 118 is hiervoor de perfecte oplossing!

Is er een kans dat de egaline weglekt via de zijkant? Dicht deze kieren dan met acrylaatkit.

  Stap 3

Voorstrijken met primer

De derde stap is het voorstrijken van de Fermacell platen met een primer, ook wel voorstrijk genoemd. Het voorstrijken van de vloer is erg belangrijk voor een goede hechting. Zorg ervoor dat je de juiste voorstrijk gebruikt. Voor Fermacell platen adviseren wij om voor te strijken met UZIN 360 Primer of Bostik Grip A500 egaline Primer.

Je kunt de primer aanbrengen met vachtroller. Grote oppervlakken gaan het makkelijkst met een vachtroller met telescoopsteel. Bij de muur kun je de voorstrijk aanbrengen met een kwast, bijvoorbeeld een blokkwast. Voorkom dat er plassen voorstrijk blijven liggen of dat je te dikke lagen aanbrengt.

Tip! Laat de voorstrijk goed drogen voordat je begint met egaliseren.

Voorstrijk zuigende ondergronden

Bostik Grip A500 egaline Primer 5L

 33,01 Excl. BTW  39,94 incl. BTW

 32,64 Excl. BTW  39,49 incl. BTW

Voorstrijk zuigende ondergronden

UZIN PE 360 Plus voorstrijk 10kg

 76,87 Excl. BTW  93,01 incl. BTW

  Stap 4

Egaline aanbrengen

Alle voorbereiding is gereed en je kunt beginnen met het egaliseren. Meng de egaline aan volgens de instructie met water. Mix het mengsel goed door met de juiste mixer. Meng de egaline tot een een homogeen en klontvrij geheel.

Breng de egaline aan op de vloer en verdeel deze gelijkmatig over de Fermacell vloer met een vlakspaan of egaliseerrakel. Breng in één keer de juiste laagdikte aan.

Eenmaal aangebracht kun je de vloer gaan ‘prikken’ met een prikroller. Dit zorgt ervoor dat de vloer wordt ontlucht en zorgt daarnaast voor nivellering van de egaline. Hierdoor krijg je een erg glad resultaat. Het is aan te raden om de klus met meerdere mensen te doen. Eén persoon voor het mengen, één persoon die de egaline aanbrengt en één iemand aan de prikroller.

  Stap 5

Laat de egaline op de Fermacell vloer drogen

Als je de egaline hebt aangebracht op de Fermacell vloer, dan moet de egaline drogen. De droogtijd is afhankelijk van de egaline die je hebt gebruikt, de laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid. In de meeste gevallen is de vloer na vier uur beloopbaar, maar nog niet volledig uitgehard. Het volledig uitharden duurt gemiddeld 24 uur, maar verschilt per situatie.

Meer weten over de droogtijd? Lees dan ook: Wat is de droogtijd van egaline? 

Als de vloer eenmaal is uitgehard kun je de vloerbedekking installeren!

Bestel alle benodigdheden voor het egaliseren van jouw Fermacell vloer

Ga jij een Fermacell vloer egaliseren? Bestel alle benodigdheden bij De Afbouwbaas en profiteer van projectkwaliteit producten, de beste prijs en een snelle levering.

Heb je nog vragen of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij zijn te bereiken per telefoon op 0546 30 70 00, WhatsApp of per mail op info@afbouwbaas.nl. Wij helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?