Wat kost een vloer egaliseren?

De kosten voor het laten egaliseren van een vloer varieert per situatie. Het egaliseren van een betonvloer kost tussen de € 12 tot € 30 per m2. De kosten voor het egaliseren van een anhydrietvloer kost tussen de € 15 tot € 35 per m2. Het egaliseren van een houten vloer kan variëren van de € 40 tot € 80 per m2.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kunnen de kosten voor het egaliseren van een vloer flink variëren. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ga je de vloer zelf egaliseren of laat je dit doen door een professional? Welke egaline heb je nodig, wat is de laagdikte die je op moet/wil brengen? Is een vloer erg ruw, ongelijk of schuin, dan kun je meer materiaal nodig hebben, wat zorgt voor meer kosten. Wij vertellen je wat je kunt verwachten aan kosten voor het egaliseren van een vloer!

Wat kost het om een vloer te laten egaliseren?

Wil jij je vloer laten egaliseren door een professional, dan kost het gemiddeld tussen de €12 en €35  per m2 als we uitgaan van een betonvloer, cementdekvloer of anhydriet vloer. Stel dat je de begaande grond van je woning wilt egaliseren en het gaat om een oppervlak van 60 m2, dan kost het egaliseren van de vloer gemiddeld tussen de € 720 en € 1200.

Een houten vloer egaliseren is ingewikkelder en niet elke houten vloer is hiervoor geschikt. Zo kan er niet zomaar over houten balken worden geëgaliseerd, dit heeft eerst enige voorbereiding nodig.

Als het mogelijk is om de houten vloer te egaliseren, dan bedragen de kosten voor het laten egaliseren tussen de € 40 en € 80 euro per m2. De kosten liggen een aantal keer hoger dan een betonvloer. Mede doordat er met egaline meer materiaal en arbeid vereist is. Heb je bijvoorbeeld een balkenvloer zorg er dan eerst voor dat er over de gehele vloer OSB platen worden geplaatst. De OSB platen dienen om de 10 cm te worden bevestigd op de ondergrond met schroeven. Gebruik hierbij ook altijd randisolatie rondom.

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Er zijn verschillende factoren van invloed op de prijs waaronder:

  • Kwaliteit van de vloer: Als de vloer erg ongelijk en ruw is, is er meer materiaal vereist
  • Reparatiewerkzaamheden: Als de vloer in slechte staat of zeer ongelijk is, kan het nodig zijn om de ondervloer te repareren met bijvoorbeeld reparatiemortel.
  • Verwijderen van oude vloer
  • Laagdikte: Des te dikker de laag egalisatiemortel, des te meer materiaal is vereist

Hoe zijn de kosten opgebouwd voor het laten egaliseren van een vloer?

De kosten voor het egaliseren zijn voornamelijk opgebouwd op basis van de benodigde materialen en arbeid. Uitgaande van het egaliseren van een cementdekvloer, anhydrietvloer of betonvloer bestaan de kosten veelal uit:

Kosten Prijs per m2
Egaline € 3  – € 8 per m2
Voorstrijk € 0,10 tot  €1 per m2
Arbeid € 5 – € 10 per m2
Uitvlakmortel/snelcement (indien nodig) € 4 – € 6 per m2

Wat kost het om zelf een vloer te egaliseren?

Zoals je kunt zien, is arbeid een groot onderdeel van de prijs, maar wat als je zelf de vloer gaat egaliseren? Voor het berekenen van de kosten voor het egaliseren gaan we uit van een cementdekvloer/betonvloer. Dit is de meest voorkomende vloer in Nederlandse woningen. Een gestorte betonvloer egaliseren kun je het beste doen met een cementgebonden egaline, waarbij de gemiddelde laagdikte voor de egalinevloer 3 mm is. Uitgaande van deze situatie, zijn de kosten eenvoudig te berekenen met een formulie. De formule is als volgt:

Verbruik x laagdikte = aantal kg per m2

Aantal kg per m2 x aantal m2 = benodigde hoeveelheid kg

Benodigde hoeveel kg / aantal kg in zak = benodigde hoeveelheid zakken egaline.

De benodigde hoeveelheid zakken egaline x prijs per zak = prijs voor egaline.

De prijs van de egaline is afhankelijk van de egaline die je kiest voor jouw vloer. Hieronder een voorbeeldberekening voor de Atlas SMS 30 en UZIN NC 150.

Atlas SMS 30 UZIN NC 150
Verbruik 1,66kg/m2 per mm laagdikte 1,5kg/m2 per mm laagdikte
Laagdikte 3 mm 3 mm
Aantal m2 50 m2 50 m2
Aantal kg in zak 25 kg 20 kg
Benodigde hoeveelheid kg 249 kg 225 kg
Benodigd aantal zakken 10 zakken 12 zakken
Prijs per zak egaline* € 17,27 excl. btw € 26,43 excl. btw
Prijs egaline € 172,70 excl. btw € 317,16 excl. btw

*prijzen per januari 2023

Voor een gipsgebonden vloer kun je het beste gipsgebonden egaline gebruiken. Geschikte egalines zijn bijvoorbeeld de Atlas SAM 100, UZIN NC 115 en de UZIN NC 110. Je kunt dezelfde rekensom gebruiken om de kosten uit te rekenen.

 

Voorstrijken

Voordat je een vloer kunt egaliseren is het belangrijk om de vloer te voorstrijken, we spreken ook wel van primer. De voorstrijk zorgt voor een goede hechting tussen de egaline en ondergrond. Welke voorstrijk het beste aansluit, hangt af van de ondergrond.

In het geval van een betonvloer of cementdekvloer is de Atlas Uni Grunt een goede optie. Het verbruik is afhankelijk van de zuigende werking van de ondervloer, maar gemiddeld ligt deze tussen 0.05 tot 0.2 kg per m². In het geval van het voorbeeld van 50 m2, is 5 kg aanbevolen.

Voorstrijk zuigende ondergronden

Atlas Uni-Grunt voorstrijk snel

Vanaf  14,46 Excl. BTW  17,50 incl. BTW

Benodigd gereedschap

Heb je het gereedschap nog niet voor het egaliseren van een vloer? Het gereedschap is gemakkelijk te verkrijgen voor een relatief lage prijs, zoals een prikroller, vlakspaan, emmers en mengkuipen.

Bekijk bijvoorbeeld eens onze egaliseerset voor de benodigde gereedschappen.

Egaliseer gereedschappen

Atlas 30L mengemmer

 6,85 Excl. BTW  8,29 incl. BTW

Aanbieding!

Egaliseer gereedschappen

Egaliseer set

Vanaf:  41,90 Excl. BTW

Egaliseer gereedschappen

Egaliseerrakel 560mm 4x4mm

 33,04 Excl. BTW  39,98 incl. BTW

Egaliseer gereedschappen

Prikroller Breedte: 500mm pin: 40mm

 27,50 Excl. BTW  33,28 incl. BTW

Eenvoudig berekenen met onze calculator

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste egaline, voorstrijk en hoeveelheden? Gebruik dan onze egalinecalculator en bereken eenvoudig hoeveel je nodig hebt!

Weten hoeveel egaline jij nodig hebt?
Bereken hier hoeveel egaline jij nodig hebt voor je klus

Wil je zelf jouw vloer egaliseren?

Ben je overtuigd en wil je zelf aan de slag met het egaliseren van jouw vloer? Lees dan ook ons stappenplan voor het egaliseren van een vloer. Hierin geven wij je handige tips en beschrijven we vrijwel elke situatie!

Egaline kopen? Bij Afbouwbaas bestel je de topkwaliteit egaline tegen de beste prijs. Wij hebben egalines van diverse merken waaronder Atlas, Bostik en Uzin. Onze egalines zijn voor zowel de doe-het-zelver als professional worden gebruikt. Bestel vandaag nog en profiteer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?