Egaline als afwerkvloer | De Afbouwbaas

In eerste instantie dient egaline om de ondergrond te egaliseren met het oog op een nieuwe afwerkvloer. Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt. In dit geval komt er geen nieuwe eindvloer aan te pas, de egaline doet zelf dienst als afwerkvloer.

Weten hoeveel egaline jij nodig hebt?
Bereken hier hoeveel egaline jij nodig hebt voor je klus

Waarom kopen bij De Afbouwbaas?

Vóór 12:00 uur besteld, volgende werkdag in huis!

Advies op maat van professionals

Projectkwaliteit producten

Hulp nodig? Whatsapp of bel 0546 307000

Egaline voor je afwerkvloer

Egaline als afwerkvloer? Dit is zeker mogelijk, let hierbij goed op de hardheidklasse van de egaline. Deze wordt aangeduid met N/mm2 en dient minimaal 30 N/mm2 te zijn. De volgende egalisaties zijn geschikt als eindafwerking:

 • Atlas SMS 30 Egaline (Hardheid C30)
 • Bostik SL C510 Pro (Hardheid C30)
 • Bostik SL C980 XPS (Hardheid C40)
 • UZIN NC 170 (Hardheid C40)

Echter, deze zijn alleen geschikt als eindafwerking met een speciale epoxylaag of een betonverfDe volgende coatings zijn uitvoerig getest met deze egalines:

 • DURA WE 800 Mat Coating waterbasis (Gekleurde epoxy coating)
 • DURA WE 805 Zjjdemat Coating waterbasis (Gekleurde epoxy coating)
 • DURA PU 880 Topcoat transparant Mat (Transparante PU coating)
 • DURA PU 860 Topcoat transparant Zijdemat (Transparante PU coating)
 • Remmers BS2000+BS3000 waterbasis (Gekleurde epoxy coating)
 • DURA PU 870 Zijdemat Colour (Gekleurde PU coating)
 • DURA PU 890 Mat Colour (Gekleurde PU coating)

Egaline kan dus niet onbehandeld als afwerkvloer gebruikt worden. Wanneer je overweegt om egaline als afwerkvloer gebruiken is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten. Zo is het van groot belang dat de ondergrond schoon, druk- en trekvast is. Eventuele diepere gaten en scheuren dien je op te vullen met snelcement of uitvlakmortel. Wanneer je gaat egaliseren is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is, en werk in dit geval altijd met een prikroller omdat dit luchtgaatjes in de egaline voorkomt. Wil je echter een transparante coating toepassen? Gebruik dan geen prikroller maar een vlakspaan i.v.m. de zichtbare puntjes van de prikroller die kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat de egaline laag minimaal met 4 mm wordt aangebracht. Tot slot is het belangrijk dat je een speciale coating aanbrengt, zodat het oppervlak slijtvast wordt. In egaline trekt namelijk vuil welke niet meer goed te verwijderen is. Ook slijt egaline hard zonder coating.

Controleer na het aanbrengen van de egaline goed of deze droog genoeg is om een coating aan te brengen. Wij hanteren hier bij een maximale vochtigheid van 4-%. Dit is te meten met een vochtmeter. Het is belangrijk dat de ondervloer een vochtpercentage heeft van maximaal 4 M-%. Dit dient voor de applicatie gemeten te worden met een vochtmeter op meerdere punten. Heb je geen vochtmeter ter beschikking? Plak dan een doorzichtig folie rondom af met tape op de vloer. Laat die 24 uur zitten en controleer of er vochtdruppels aan het folie hangen of de plek onder het folie donkerder is dan de rest van de vloer. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de coating veilig worden aangebracht. Is dit wel het geval? Wacht dan nog minstens 24 uur en voer de test opnieuw uit.

Belangrijk is ook altijd de egaline goed te schuren voordat de coating wordt aangebracht met korrel 80-120. Bij gekleurde coating adviseren wij altijd een primer toe te passen. Gebruik hiervoor de Atlas Uni-Grunt of de Bostik Grip A500.

We bieden ook handige sets aan van zowel DURA als van Remmers waarmee je alles in huis haalt om een vloer te coaten. Hierbij zijn alle gereedschappen inbegrepen inclusief primers. De volgende sets bieden we aan:

Egaline als afwerkvloer is erg populair vanwege de stijlvolle en robuuste look. Maar het is belangrijk niet te vergeten dat zo’n vloer in eerste plaats echt bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egaline als afwerkvloer zitten dan ook enkele risico’s verbonden.

 • Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis, vallen scheurtjes in de afwerkvloer niet uit te sluiten. Gebruik randisolatie om de kans op scheuren te verkleinen.
 • Vlekvorming: bij egaline als afwerkvloer kunnen vlekken ontstaan. De onregelmatigheden kunnen ook zichtbaar blijven na de afwerking met een speciale coating. Dit geldt uiteraard alleen bij transparante epoxycoatings. Bij de epoxycoatings op kleur heb je hier geen last van. Waterverhouding is hierbij erg belangrijk echter spelen er meer factoren mee. Daardoor is een bepaald uiterlijk van de vloer niet te garanderen. Dit is altijd op te lossen door alsnog een gekleurde coating toe te passen.

 

Top service van De Afbouwbaas

De egaline in het assortiment van Afbouwbaas.nl is van hoogwaardige kwaliteit en zorgt voor een perfecte afwerking. Naast egaline vind je in ons assortiment ook nog andere afbouwmaterialen. De Afbouwbaas is leverancier op het gebied van verschillende afwerkmaterialen van het merk Atlas, Bostik en Uzin hieronder vallen tegellijm, afwerkpleister, voorstrijk, waterdichting en dus ook egaline. De producten bestel je eenvoudig in onze webshop. De prijzen zijn zowel inclusief als exclusief btw toegevoegd bij de producten. Zo kun je snel de prijzen zien en hoef je dit niet uit te rekenen. Het bestellen van egaline was nog nooit zo eenvoudig. Bestel je voor 12:00 uur? Dan ontvang jij de volgende werkdag jouw egaline al in huis of op de zaak. Heb je vragen of wil je meer informatie over egaline als afwerkvloer? Neem gerust contact met ons op!

 

Populair
Best verkochte producten

 17,27 Excl. BTW  20,90 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 41  16,03
42 +  15,14

 17,76 Excl. BTW  21,49 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 41  16,52
42 +  15,58

 17,77 Excl. BTW  21,50 incl. BTW

Staffelkorting
8 - 15  17,26
16 - 21  16,46
21 - 41  15,63
42 +  15,04

 22,31 Excl. BTW  27,00 incl. BTW

Staffelkorting
8 - 15  21,81
16 - 21  21,09
21 - 41  20,36
42 +  19,95