Epoxy vloercoating aanbrengen; Stappenplan met tips!

Een UNIFLO WE 800 water gedragen epoxy vloercoating aanbrengen is eenvoudig zelf te doen. Met dit stappenplan vertellen wij je precies hoe jij een water gedragen epoxy vloercoating aan kan brengen zodat jouw klus een succes gaat worden! 

UNIFLO WE 800 water gedragen epoxy vloercoating is een tweelagen systeem

UNIFLO WE 800 werkt middels een tweelagen systeem. Er zijn meerdere lagen vereist om tot het eindresultaat te komen. We noemen dit ook wel een systeemopbouw. Voor een water gedragen epoxy vloercoating is de systeemopbouw als volgt;

  1. Egaliseren (indien nodig)
  2. 1e laag: UNIFLO WE 800 (10% water toevoegen)
  3. 2e laag: UNIFLO WE 800 (10% water toevoegen)
  4. 3e laag (optioneel); PU coating voor uv-bescherming en extra slijtvaste laag

UNIFLO WE 800 is rechtstreeks aan te brengen op een betonvloer. Het materiaal vult alleen geen (grote) putjes of gaten. Als er geen egale vloer is, is het daarom aangeraden om de vloer eerst te egaliseren met egaline.

Let op! Niet elke egaline is geschikt voor epoxy vloercoating. Kies voor een egaline met een minimale druksterkte van C30 is en raadpleeg bij twijfel altijd de fabrikant of leverancier van de egaline.

Benodigdheden en gereedschappen

Materialen Gereedschappen
Epoxy vloercoating Epoxy verfrollers met beugels
Primer Kwasten
Maskingtape (optioneel) Telescoopsteel
PU coating (optioneel) Epoxy menger
Verfbak
Inzetbak
Handschoenen
PU roller (optioneel)

 Stap 1

Voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van de epoxy vloercoating is een goede voorbereiding van de ondergrond belangrijk. De ondergrond moet vrij zijn van van losse delen, stof, vet, olie en andere stoffen die de hechting nadelig kunnen beïnvloeden.

Het is belangrijk dat de druksterkte van het oppervlak minimaal 30 N/mm2 is en de vloer een vochtpercentage heeft van maximaal 4 M-%. Dit is eenvoudig te meten met een vochtmeter. Let op; meet op meerdere plekken!

Heb je geen vochtmeter? Geen probleem, dan is er een simpele test die je kunt doen. Plak een doorzichtig folie op de vloer en tape deze rondom af. Laat de folie 24 uur zitten en controleer of er vochtdruppels aan het folie hangen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de epoxy vloercoating worden aangebracht.

Zitten er vochtdruppels aan de folie? Wacht dan nog minstens 24 uur en voer de test nogmaals uit.

Let op! Meet op meerdere plekken! Voor een optimale hechting van de primer dien je de vloer licht te schuren. Gebruik hiervoor een korrel 120. Je kunt het beste en snelste werken met een eenschijfschuurmachine, maar het kan ook met een gewone schuurmachine.

 

Stap 2

Aanbrengen van primer

Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van de epoxy vloercoating dien je de ondergrond eerst te voorzien van primer. Raadpleeg het product om te bepalen welke primers geschikt zijn.

Breng de primer aan en voorkom plasvorming. Zorg ervoor dat je alles goed raakt zodat de epoxy vloercoating een goede hechting krijgt.

Laat de primer goed drogen. Voor de droogtijd kun je het product raadplegen.

 Stap 3

Eerste laag epoxy vloercoating aanbrengen

De tweede stap is het aanbrengen van de eerste laag epoxy vloercoating. Een epoxy vloercoating bestaat veelal uit twee componenten al zijn er ook epoxycoatingen verkrijgbaar met één component. In ons stappenplan gaan wij uit van een twee componenten epoxy vloercoating.

Mengen

Meng het A & B component van de epoxy vloercoating volgens de instructies die meegeleverd worden. Meng het geheel goed door zodat er een egale massa ontstaat. De meeste epoxycoatingen drogen vrij snel, maak daarom nooit meer aan dan je in 30 minuten kan verwerken.

Tip! Werk met handschoenen om te voorkomen dat je coating over je handen krijgt.

Aanbrengen van de coating

Pak een kwast en voorzie eerst de hoeken en randen van coating. Pak vervolgens een nylon epoxy roller van bijvoorbeeld 10 cm en rol hiermee langs de randen. Zorg dat je alle randen goed raakt.

Als alle randen zijn voorzien van coating kun je beginnen met een grotere epoxy nylonroller. Breng de epoxy met de nylonroller op de vloer.

Tip! Maak voor jezelf vakken van circa 3 m2 en zet de coating kruislings op. Rol tot slot de coating in één richting na. Zet niet te veel druk op de roller en til de roller in een vloeiende beweging van de vloer af. Voorzie op deze manier de hele vloer van de epoxy vloercoating.

Breng op het vloeroppervlak overal evenveel coating aan en voorkom dat de coating te dik wordt aangebracht.

Drogen

Als je de coating hebt aangebracht moet de coating drogen. Houd de droogtijd aan die aangegeven staat bij het product.

 Stap 4

Tweede laag epoxy vloercoating aanbrengen

Nadat de eerste laag coating de benodigde tijd heeft gehad om te drogen, kun je de tweede laag epoxy vloercoating aanbrengen. Je kunt hiervoor hetzelfde te werk gaan als bij de eerste laag.

Let op! Blijf de coating gelijkmatig verdelen. Als de coating ongelijkmatig verdeeld is of er is een slechte ventilatie, dan kan er verschil ontstaan in de glansgraad.

 Stap 5

Goed laten drogen!

Het is erg belangrijk dat je de epoxy vloercoating goed laat drogen voordat je deze gaat belasten. Volg de instructies bij het product voor de droogtijd en zorg voor de juiste temperatuur. Voorkom daarnaast direct zonlicht en tocht.

De meeste epoxy vloercoatingen zijn na circa twee dagen beloopbaar en na zeven dagen volledig uitgehard. Vrijwel alle epoxy vloercoatingen zijn de eerste paar dagen erg gevoelig voor vocht, vuil en vlekken. Het goed laten drogen voordat je de vloer gaat belasten is dus erg belangrijk!

 Stap 6

(optioneel): PU coating aanbrengen

Idealiter wordt een epoxy vloercoating voorzien van een topsealer, ook wel PU coating genoemd. De PU coating heeft uv-werende eigenschappen die epoxy vloercoating niet heeft. Door PU coating aan te brengen bescherm je de epoxy vloer tegen zonlicht en verkleuring en is er een extra slijtvaste laag. In ons stappenplan gaan we uit van een twee componenten PU sealer.

Het aanbrengen van de PU coating is vergelijkbaar met het aanbrengen van epoxy vloercoating, maar het is aangeraden om te werken met een speciale PU rollers van microvezel voor het beste resultaat.

Mengen

De eerste stap is het mengen van het A-component en B-component. Zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen toepast zoals aangegeven bij het product. Meng beide componenten goed door zodat er een homogene massa ontstaat.

Aanbrengen van de eerste laag coating

Begin net als bij de epoxyvloer met de randen. Voorzie met een kwast alle hoeken en randen van een coating. Ga vervolgens met een PU roller van bijvoorbeeld 10 cm en rol hiermee langs de randen en raak alle randen goed.

Als alle randen zijn voorzien van coating kun je beginnen met een grotere PU roller. Breng de PU topsealer zeer dun aan en werk de ruimte snel door om banen te voorkomen. Om banen en strepen te voorkomen is het aangeraden om als laatste stap nog een keer kruislings na te rollen in hele banen in één richting.

Net als epoxy heeft PU topsealer een vrij korte verwerkingstijd dus het is zaak om snel te werken. Meng niet meer aan dan je in 60 minuten kunt verwerken.

Drogen

Laat de eerste laag PU topsealer drogen volgens de instructies bij het product. Breng vervolgens de tweede laag PU coating aan. Je kunt hetzelfde te werk gaan als bij de eerste laag.

 Stap 7

Het eindresultaat 🥳

Het eindresultaat is een prachtige slijtvaste vloer met een trendy uitstraling die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. Een epoxyvloer is geschikt voor vele doeleinden, maar vooral voor magazijnen, loodsen, werkplaatsen, garages en schuren!

Bestel alle benodigdheden bij De Afbouwbaas!

Wil jij aan de slag met epoxy vloercoating? Bestel dan alle benodigdheden bij De Afbouwbaas! Wij hebben een ruim aanbod epoxy vloercoatingen van de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Wij bieden volledige sets aan zodat jij direct aan de slag kunt en alle benodigdheden in huis hebt! Bestel vandaag nog en profiteer van een snelle levering. Op werkdagen voor 12.00 uur besteld, is morgen in huis!

Aanbieding!

Vanaf:  171,05 Excl. BTW

Vanaf  74,37 Excl. BTW  89,99 incl. BTW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?