Randisolatie: waarom en wanneer toepassen?

randisolatie afbouwbaas

Randisolatie, ook wel kantstroken, is een isolatieband die tussen de wand en vloer geplaatst wordt. In welke situaties moet je randisolatie gebruiken, waarom moet je randisolatie gebruiken, waar en hoe pas je het toe? Wij vertellen je alles wat je moet weten over randisolatie!

Wat is randisolatie?

Randisolatie is een isolatieband die je  tussen de wand en de vloer plaatst om scheurvorming in de dekvloer, koudebruggen en geluidsbruggen te voorkomen. Het is veelal gemaakt van PE-schuim. Het wordt ook wel isolatieband, foamband, randstroken of kantstroken genoemd.

randisolatie afbouwbaas

Waarom randisolatie gebruiken?

Er zijn veel redenen waarom je randisolatie toe moet passen, aangezien het vele voordelen biedt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, pas je kantstroken toe tussen de wand en vloer. Door de randisolatie tussen de vloer en wand te plaatsen voorkom je koudebruggen en geluidsbruggen, maar het voorkomt ook scheurvorming. Een dekvloer zet uit en krimpt, door de isolatieband kan de vloer vrij bewegen, hierdoor neemt de kans tot scheurvorming aanzienlijk af.

De voordelen van randisolatie op een rij:

  • Voorkomt scheurvorming en barsten in dekvloer
  • Contactgeluidsisolatie (geluidsbruggen)
  • Voorkomen van koudebruggen

Wanneer randisolatie toepassen?

In verschillende situaties doe je er verstandig aan om randisolatie te gebruiken. Wij adviseren om in ieder geval de volgende situaties randisolatie toe te passen:

  • Bij Egaline vloeren dikker dan 5 mm. 
  • Bij vloerverwarming met verwarmde dekvloer en afwerkvloer.
  • Bij cementdekvloeren die dikker zijn dan 5 mm en zwevend zijn gelegd.

Randisolatie is verkrijgbaar in verschillende diktes. Voor binnentoepassingen is een dikte van 5 mm ruim voldoende. Voor buitentoepassingen raden we aan dikkere randisolatie toe te passen van 10 mm.

Randisolatie bevestigen

Bij het monteren van isolatieband moet de ondergrond vlak, droog en vrij zijn van losse onderdelen. De isolatieband is voorzien van een plakstrip waarmee je het tegen de wand aan kan plakken. Hecht hiermeede randisolatie tegen alle muren die in contact staan met de verwarmde dekvloer en afwerkvloer. Voorzie ook alle voorwerpen die in het vloeroppervlak staan van isolatieband, denk hierbij aan pilaren of losstaande muren.

Aansluiting in de hoeken

Zorg voor een mooie aansluiting in de hoeken. De afwerkvloer zal dan netjes tot in de hoeken doorlopen. Als je de isolatieband niet strak in de hoek plaatst, ontstaat er een gat waar de mortel niet komt.

Wanneer mag ik de isolatieband afsnijden, voor of na aanbrengen van de tegelvloer?

Wij krijgen vaker de vraag wanneer je de isolatieband mag afsnijden. Ons advies is om de randisolatie pas af te snijden na het egaliseren én tegelen. Dit zorgt ervoor dat trillingen en geluiden niet via de tegels of via de cementvloer bij de muren terecht komen.

Bestel randisolatie bij Afbouwbaas!

Randisolatie kopen? Afbouwbaas heeft de beste kwaliteit afbouwmaterialen tegen een scherpe prijs. Van egaline, reparatiemortel, tegellijmen en voorstrijken tot aan randisolatie. Bestel eenvoudig online en profiteer!

Vanaf  11,75 Excl. BTW  14,22 incl. BTW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?