Toont alle 4 resultaten

 17,76 Excl. BTW  21,49 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 41  16,85
42 +  15,43
Aanbieding!

 28,06 Excl. BTW  33,95 incl. BTW

 30,57 Excl. BTW  36,99 incl. BTW

 32,22 Excl. BTW  38,99 incl. BTW

Gipsgebonden egaline

Gipsgebonden egalines worden veel toegepast in Nederland voor gipsgebonden ondergronden maar ook bij het egaliseren van houten vloeren of bij het egaliseren van Fermacell. Bij Afbouwbaas vind je een ruim aanbod aan gipsgebonden egalines van topmerken waaronder Atlas en Uzin.

Wat is gipsgebonden egaline?

Gipsgebonden egaline is een soort egalisatiemortel op basis van gips. Het is een nivellerende massa dat voornamelijk bestaat uit gips en kunsthars. Waar een cementgebonden egaline cement gebruikt voor de binding en verharding haalt een gispgebonden egaline dit uit gips. Het materiaal vloeit zichzelf uit en zorgt na verharding voor een vlak en glad oppervlak. Na egaliseren is de vloer klaar voor de verwerking van de vloerbedekking zoals tegels, tapijt, parket, vinyl of PVC vloer.

Verschillen tussen gips- en cementgebonden egalines

Een gipsgebonden egaline is toepasbaar voor een aantal ondergronden maar is niet voor elke situatie geschikt en er zijn een aantal verschillen om rekening mee te houden. Gipsgebonden egaline is geschikt voor gipsgebonden ondergronden zoals een anhydrietvloer, magnesietvloer en Fermacell.

Door de eigenschappen van gips kan een egaline op gipsbasis niet gebruikt worden als afwerkvloer. De druksterkte van deze egalines is aanzienlijk lager in vergelijking met een cementgebonden egaline waardoor ze niet geschikt zijn voor een dergelijke toepassing.

Kan gipsgebonden egaline op een ondergrond op cementbasis?

Het is niet aangeraden om een ondergrond op cementbasis zoals een betonvloer of zandcementvloer te egaliseren met een egaline op gipsbasis. De stelregel is om bij een gipsgebonden ondergrond, gipsgebonden egaline te gebruiken. Bij cementgebonden is het advies om een cementgebonden egaline te gebruiken. Sluiten de materialen niet op elkaar aan dan kan het eindresultaat én de levensduur van de vloer niet optimaal zijn.

Dit heeft te maken met de hechting. Een cementgebonden product hecht minder goed op een gipsgebonden ondergrond en vice versa.

Voorstrijken van de ondergrond

Het voorstrijken van de ondergrond is erg belangrijk wanneer je werkt met een gipsgebonden ondergrond. Gips heeft een sterk zuigende werking. als de ondergrond niet goed is behandeld met voorstrijk, ook wel primer, dan trekt het water van de egaline snel in de ondergrond en kan deze niet goed uitharden en hechten.

Wij snappen dat de keuze voor de voorstrijk kan verschillen, daarom vermelden wij bij onze producten welke voorstrijk je het beste kunt gebruiken per ondergrond. Twijfel? Gebruik dan onze handige egaline calculator of neem contact met ons op.

Ik wil de egaline calculator gebruiken

Vezelversterkte gipsgebonden egaline

Er zijn een aantal gipsgebonden egalisatiemortels welke met vezels zijn versterkt. Neem bijvoorbeeld de UZIN NC115. De vezelvesterkte egalines zijn sterker door de vezels die door de egaline gemengd zijn. De vezels zorgen ervoor dat de egaline beter bij elkaar wordt gehouden bij belasting op flexibele ondergronden zoals een houten ondergrond en gipsvezelplaten (Fermacell).

Let op: ondanks dat een vezelversterkte egaline geschikt is voor een houten ondegrond is het wel belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen voordat je een houten vloer egaliseert.

Welke gipsgebonden egaline heb ik nodig?

Welke egaline het meest geschikt is voor jouw klus hangt af van de ondergrond, de gewenste dikte en voorkeur. Populaire keuzes voor egalines op gipsbasis zijn de Atlas SAM 100 en de UZIN NC 110.

Beide egalines hebben een goede vloei, zijn goed te verwerken en zijn van hoge kwaliteit. Een groot verschil tussen beide is de laagdikte waarin ze aan te brengen zijn. Waar de Uzin NC 110 kan worden aangebracht in laagdiktes van 1mm kan de Atlas SMS 30 pas toegepast worden bij laagdikte van 5mm. Dit heeft een groot voordeel tot het verbruik.

Uitvlakmortel op gipsbasis

Heb je grote gaten en/of kieren in de vloer die eerst opgevuld moeten worden voordat je gaat egaliseren? Kies dan voor een uitvlakmortel op basis van gips. Een veelvoorkomende klus is het dichtzetten van sleuven van de vloerverwarming. Kies bij een ondergrond op gipsbasis voor gipsgebonden reparatiemortels.

De UZIN NC 118 is hierbij een goede keuze. Deze reparatiemortel is makkelijk verwerkbaar en goed glad af te strijken. Daarnaast heeft de UZIN NC 118 een snelle droging waardoor je snel verder kunt met het egaliseren.

Bestel jouw gipsgebonden egaline bij Afbouwbaas

Bestel egaline op gipsbasis bij Afbouwbaas. Door onze ruime voorraad en een snelle levering kan jij snel verder met jouw klus. Al onze producten zijn van topkwaliteit en zorgen ervoor dat jij een strak eindresultaat krijgt. Heb je vragen of advies nodig? De specialisten van Afbouwbaas helpen jou graag. Wij zijn te bereiken per telefoon, mail en Whatsapp. Neem contact op of bestel eenvoudig online!

Hulp nodig?