Enig resultaat

 41,28 Excl. BTW  49,95 incl. BTW

Ben je opzoek naar egaline voor buiten? Dan helpen we je graag! Egaline is een egalisatiemiddel dat wordt gebruikt om onder andere betonnen oppervlakken te egaliseren en te herstellen. Zodra je egaline buiten wilt gaan gebruiken, moet je eerst een aantal belangrijke voorbereidingen treffen om naderhand problemen te voorkomen!

Welke egalines zijn geschikt voor buiten?

Niet elke egaline is geschikt voor buiten. Bij een buitentoepassing moet de egaline bepaalde eigenschappen hebben. Zo dient de egaline een bepaalde druk- en buigsterkte te hebben, vochtwerend en vorstbestendig te zijn.

Bij Afbouwbaas ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar egaline voor buiten. Neem bijvoorbeeld de Bostik XPS SL C980 XPS egaline. Deze is zeer breed toepasbaar en geschikt voor buiten. De egaline is sneldrogend en heeft druksterkte van C40. Dit geeft aan dat de egaline extreem hard opdroogt.

Dankzij de harde toplaag en eigenschappen zijn egalines voor buitentoepassing beter bestand tegen de weersomstandigheden. Egalines voor buiten zijn dan ook vorstbestendig, maar houdt wel rekening dat de egaline altijd afgesloten dient te worden van vocht door een vloerafwerking zoals epoxy of een tegelvloer. Bekijk ons assortiment buiten egalines en bestel vandaag nog!

Voorbereidingen voor buiten egaliseren

Voordat je aan de slag gaat met het buiten egaliseren zul je eerst de ondergrond moeten controleren. De ondergrond die je wilt gaan egaliseren dient stabiel en geschikt te zijn. Het weren van water en vocht is hierin het meest belangrijk. Als er water en vocht in de ondergrond kan trekken, dan kan dit ook in de egaline trekken met als gevolg dat de buiten egaline kan gaan scheuren of barsten. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Indien de fundering nog gestort moet worden, zorg er dan voor dat er een vloeistofdichte onderlaag wordt aangebracht aan de onderzijde. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van PE-folie.

Als je wilt gaan egaliseren op een bestaande fundering controleer dan of deze vloeistofdicht is zodat er bijvoorbeeld geen vocht van onderuit in de fundering kan trekken. Als er wel vocht in de fundering en/of egaline kan trekken dan zet het water uit bij vorst. Dit kan barsten in de egaline veroorzaken. 

Er zijn er ook andere mogelijkheden om barsten en scheuren in de egaline te minimaliseren:

  1. Je kunt gebruik maken van waterdichte funderings coating.
  2. Epoxy aanbrengen nadat de egaline is uitgehard. Hiervoor zijn speciale epoxy coatingen beschikbaar voor een buitentoepassing.
  3. Je kunt er ook voor kiezen om tegelwerk te gebruiken om de egaline vloeistofvrij te houden.

Afsluiten van de egaline wanneer je deze buiten toepast

Als je een egaline buiten toepast dan is het verplicht om deze af te sluiten met een weerbestendige / waterdichte vloerbedekking. Bij het aanleggen van een buitenterras zijn tegels erg populair. Je kunt er ook voor kiezen om de egaline af te sluiten met een epoxy coating. Wij adviseren hierin wel om de epoxy coating vervolgens te voorzien van een UV werende PU coating voor een blijvend mooi resultaat. De PU coating voorkomt verkleuring door UV straling.

Als de egaline niet wordt afgesloten met een waterdicht / waterbestendige toplaag dan kunnen weersomstandigheden inwerken op de egaline. De kans is hierbij groot dat de egaline (snel) verweerd en/of barst.

Verschil tussen binnen- en buiten egaline?

Egaline voor binnen wordt veelal afgewerkt met een vloerbedekking zoals een PVC vloer, vinyl, parket of laminaat. Het is daarnaast mogelijk om een egalinevloer als afwerkvloer te kiezen als deze wordt afgewerkt met een epoxy vloercoating. Egalines voor binnen zijn tot op een zekere hoogte waterbestendig. Egalines voor buiten hebben een andere samenstelling en zijn meer waterbestendig en vochtbestendig. Een egaline voor binnen is hiermee veelal niet geschikt voor buiten.

Als binnen egalines, buiten gebruikt zullen worden, dan is de kans groot dat het vocht dat in de egaline is getrokken door vorst kan gaan uitzetten en vervolgens gaat barsten of scheuren. De soorten egalines die geschikt zijn voor buiten hebben daarom een harde toplaag waardoor ze bestand zijn tegen de omstandigheden van buiten en nemen weinig tot geen vocht op. Desondanks is het belangrijk dat de egalisatie wordt afgewerkt met een eindlaag zoals tegels of epoxy coating.

Hulp nodig?