Kiezen voor een PVC- of een laminaatvloer?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer in je woonkamer, keuken, slaapkamer of andere ruimte, zijn PVC vloeren en laminaatvloeren goede opties. Beide vloertypen hebben hun eigen voordelen en nadelen en verschillende prijsklassen. Hieronder bespreken we de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen PVC vloeren en laminaatvloeren.

PVC vloeren

PVC vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride, een soort kunststof. Ze zijn populair vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en gemakkelijk schoon te maken oppervlak. Je kunt PVC vloeren in veel verschillende kleuren en patronen kopen, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel elk interieur. Er bestaat zowel plak PVC als klik PVC, waarbij je de eerste variant met lijm monteert terwijl je de planken of platen van de tweede variant in elkaar klikt.

Voordelen van PVC vloeren

 • Duurzaamheid: PVC vloeren zijn zeer duurzaam en gaan vaak langer mee dan laminaatvloeren. 
 • Bestand tegen krassen: PVC vloeren zijn bestand tegen krassen en beschadigingen en zijn daarom geschikt voor huishoudens met kinderen of huisdieren.
 • Waterbestendigheid: PVC vloeren zijn waterbestendig en bijvoorbeeld een gemorste kop thee is voor PVC geen probleem. 
 • Veelzijdig: PVC kan worden geïnstalleerd in keukens, woonkamers, slaapkamers en bedrijfsruimtes. Bovendien is PVC in veel verschillende patronen te leggen, zoals visgraat en Hongaarse punt.
 • Gemakkelijk schoon te maken: PVC vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek of dweil.

Nadelen van PVC vloeren

 • Prijs: PVC vloeren zijn over het algemeen duurder dan laminaatvloeren. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en de voorbereiding. Voordat je een PVC vloer kunt leggen in verlijmde uitvoering, moet je eerst egaliseren, dat brengt extra kosten met zich mee. Bovendien zit er meer arbeid in, wat het duurder maakt. .
 • Installatie: Het leggen van PVC vloeren in verlijmde vorm is minder makkelijk dan laminaatvloeren en vereist meer expertise en mogelijk professionele hulp. De variant klik PVC leg je op dezelfde manier als laminaat, waardoor je dit gemakkelijk zelf kunt doen. 
 • Niet gemakkelijk mee te verhuizen: Een plak PVC vloer zit vast aan de vloer en kun je niet mee verhuizen. Dit kan wel met een laminaatvloer.
 • Geluid: in appartementencomplexen moet er voldaan worden aan een 10 dB geluidsreductie. In veel gevallen kan je de PVC vloer daarom niet direct aan de vloer plakken.

Laminaatvloeren

Laminaatvloeren zijn samengesteld uit verschillende lagen, waaronder een houtvezelplaat, een fotografische laag die het uiterlijk van hout nabootst en een slijtlaag. Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en patronen en zijn over het algemeen goedkoper dan PVC vloeren.

Voordelen van laminaatvloeren

 • Prijs: Laminaatvloeren zijn veelal goedkoper dan PVC vloeren en bieden een vergelijkbaar uiterlijk en duurzaamheid.
 • Installatie: Laminaat is relatief eenvoudig te installeren en kan je zelf leggen zonder professionele hulp. Je hoeft niet eerst te egaliseren voordat je de vloer kunt installeren. 
 • Onderhoud: Laminaatvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden met een stofzuiger en dweil.

Nadelen van laminaatvloeren

 • Duurzaamheid: Laminaatvloeren zijn minder duurzaam dan PVC vloeren en kunnen gemakkelijker krassen en beschadigingen oplopen. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor huishoudens met huisdieren of kinderen.
 • Waterbestendigheid: Laminaatvloeren zijn niet waterbestendig. Ze kunnen wel een beetje water of vocht voor kortere tijd aan, maar kunnen beschadigd raken bij (continue of overmatige) blootstelling aan vocht.
 • Verhuizen: Een laminaatvloer kun je gemakkelijk mee verhuizen naar je volgende woning.

Prijsverschillen

De prijs van PVC vloeren varieert afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de dikte van de slijtlaag. Over het algemeen zijn PVC vloeren duurder dan laminaatvloeren, met prijzen die beginnen bij ongeveer € 20 per vierkante meter. De prijs van laminaatvloeren begint bij ongeveer € 10 per vierkante meter. Er zijn natuurlijk duurdere laminaat- en PVC vloeren verkrijgbaar, afhankelijk van de kwaliteit van de vloer. De aangegeven bedragen zijn indicatief. 

Conclusie: PVC of laminaat?

PVC vloeren en laminaatvloeren hebben beide hun eigen voordelen en nadelen. PVC vloeren zijn erg gestegen in populariteit en dat is niet raar. Door de voordelen van een PVC vloer is het een populaire en duurzame keuze. 

Laminaatvloeren zijn goedkoper en gemakkelijk zelf te leggen, maar hebben simpelweg niet dezelfde eigenschappen als een PVC vloer. Onze conclusie is dat de PVC vloer veelal de voorkeur heeft bij een nieuwe vloer. Laminaat is ook een goede keuze en kent zijn eigen voordelen en scheelt over het algemeen ook in de kosten. 

Klik PVC of Plak PVC bestellen? Bij de Afbouwbaas hebben we PVC vloeren in verschillende designs. Bestel  gemakkelijk en snel online bij Afbouwbaas. Advies nodig of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij helpen je met advies en beantwoorden jouw vragen. Wij zijn te bereiken per telefoon, mail en Whatsapp. 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer in je woonkamer, keuken, slaapkamer of andere ruimte, zijn PVC vloeren en laminaatvloeren goede opties. Beide vloertypen hebben hun eigen voordelen en nadelen en verschillende prijsklassen. Hieronder bespreken we de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen PVC vloeren en laminaatvloeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?