Wat is de droogtijd van egaline?

De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden en waar je op moet letten!

Stelregel voor berekenen van de droogtijd van egaline

De gemiddelde droogtijd van egaline ligt dus tussen de 12 en 48 uur, maar dit is een vrij ruim tijdsbestek. Dus hoe kun je erachter komen wanneer de egaline vloer volledig is uitgehard? Wij adviseren je om te kiezen voor de veilige optie en de volgende stelregel te hanteren: Elke millimeter aangebrachte egaline heeft een droogtijd van 12 uur. Heb je 3 millimeter egaline aangebracht? Dan is de droogtijd circa 36 uur (3 mm x 12 uur).

Factoren die effect hebben op de droogtijd

De droogtijd is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, ondergrond, dikte en gebruikte voorstrijk (primer). In sommige gevallen duurt het drogen langer of korter. De ideale situatie voor het drogen is een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid tussen de 55 en 60%.

Rekening houden met de droogtijd van de voorstrijk

Voordat je kunt beginnen met egaliseren van je vloer is het belangrijk om de ondergrond in de voorstrijk te zetten. Welke voorstrijk je gebruikt hangt af van de ondergrond.

De droogtijd van de voorstrijk staat los van de droogtijd van de egaline en kan variëren tussen de 15 minuten en 24 uur. Houd hier rekening mee in de planning van het egaliseren van je vloer.

Vanaf wanneer is een egaline vloer beloopbaar?

Gemiddeld is een egaline vloer beloopbaar na vier uur drogen, maar dit kan verschillen per situatie. Zijn er nog duidelijke natte plekken zichtbaar? Wacht dan met het belopen van de egaline vloer. Is de vloer egaal gedroogd, dan is deze beloopbaar. Ons advies is om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en de vloer niet te belopen voor tenminste acht uur.

Sneldrogende egaline

Als je de droogtijd wil beperken tot een minimum dan kun je kiezen voor sneldrogende egaline. Afhankelijk van het product zijn er egaline soorten verkrijgbaar die legklaar zijn binnen 60 minuten. Dit vergt ook een snelle verwerkingstijd dus let goed op met je aankoop. Je werkt het liefst nat in nat.

Tip! Bekijk de informatie op de verpakking

Je kunt de stelregel aanhouden, maar bekijk voor de zekerheid ook altijd de voorschriften op de verpakking. Hieronder een aantal voorbeelden van veel toegepaste egaline.

Atlas SMS 15

Onze Atlas SMS 15 egaline kan aangebracht worden met een laagdikte van 1 mm tot 15 mm en is geschikt voor vloerverwarming. Deze egaline is veel toegepast bij verwerking van PVC vloeren en niet geschikt als afwerkvloer.

 • Beloopbaar na +- 4 uur
 • Verwerken van keramische of stenen tegels na 18 uur
 • Verwerken van tapijt, PVC of linoleum
  • Bij een laagdikte onder de 5 mm: na 12 uur
  • Bij een laagdikte boven de 5 mm: na 24 uur
 • Verwerken van parket
  • 24 uur

Atlas SMS 30

Onze Atlas SMS 30 egaline kan aangebracht worden met een laagdikte van 3 tot 30 mm. Deze egaline is tevens geschikt als afwerkvloer, indien juist behandeld.

We houden hiervoor de volgende droogtijden aan:

 • Beloopbaar na +- 4 uur
 • Verwerken van tegels:
  • Tot een laagdikte van 5 mm: na 18 uur
  • Tot een laagdikte van 10 mm: na 48 uur
  • Tot een laagdikte van 20 mm: na 72 uur
 • Verwerken van Parket en PVC
  • Tot een laagdikte van 5 mm: na 24 uur
  • Tot een laagdikte van 10 mm: na 4 dagen (96 uur)
  • Tot een laagdikte van 20 mm: na 5 dagen (120 uur)

Twijfel of de egaline droog is?

Zoals aangegeven is de droogtijd van de egaline afhankelijk van meerdere factoren en het kan zijn dat het langer duurt voordat jouw vloer droog is. Wil je testen of de egaline vloer droog is? Dan kun je een vochtmeter gebruiken. Als de vochtmeter tussen de 3% en 4% aangeeft, is de vloer droog genoeg om de afwerkvloer te verwerken of de vloer te coaten met bijvoorbeeld epoxy vloercoating.

Heb je geen vochtmeter? Geen probleem! Je kunt een simpele test doen met een doorzichtig stuk plastic folie. Pak een (groot) stuk plastic folie en leg dit over de egaline vloer. Je kunt het plastic folie vastzetten met bijvoorbeeld tape. Als er aan de onderkant van het plastic condens of vocht op komt weet je dat de vloer nog niet volledig droog is. Blijft het plastic droog? Dan is de egaline vloer droog en kun je de afwerkvloer gaan verwerken.

Bestel egaline bij De Afbouwbaas

Egaline bestellen? Bestel eenvoudig bij De Afbouwbaas en profiteer van de beste prijs, snelle levering en projectkwaliteit producten!

 17,76 Excl. BTW  21,49 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 41  16,85
42 +  15,43

Beton / zandcement egaliseren

Atlas SMS 15 Egaline 25 KG (1-15mm)

 14,25 Excl. BTW  17,24 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 47  13,42
48 +  12,59
Aanbieding!

Beton / zandcement egaliseren

Atlas SMS 30 Egaline 25 KG (3-30mm)

 12,91 Excl. BTW  15,62 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 47  12,08
48 +  11,25

Beton / zandcement egaliseren

Bostik SL C510 Pro egaline 25 KG (1-20 mm)

 31,01 Excl. BTW  37,52 incl. BTW

2 reacties op “Wat is de droogtijd van egaline?

 1. Stephen Wainman zegt:

  Goedemorgen afbouw baas,

  Ik heb afgelopen zaterdag het begane grond van mijn huis geëgaliseerd… deels op bestaande vloertegels en beton in de garage.
  De vloeren zijn geprimed met unigrunt op de beton en grunto plast op de tegels.
  De vloer is naar twee dagen met egaline SMS 30 met een gemiddelde dikte van 8mm gestort.
  Na vier dagen is de egaline lichter in kleur (grijs) geworden maar als ik iets op de vloer laat liggen en na een tijd weer oppak is er duidelijk een donker afdruk als of het vloer nog vochtig is.
  Is dit normaal? en moet ik wacht tot dit niet meer gebeurt…. voordat ik de PVC plak vloer leg.

  MVG
  Stephen Wainman

  • Afbouwbaas zegt:

   Hoi Stephen,

   Bedankt voor jouw vraag! Hopelijk is alles tijdens verwerking soepel verlopen.

   8 mm laagdikte heeft minimaal 3 a 4 dagen de tijd nodig om te drogen. Uiteraard is de droging nog steeds afhankelijk van de omgeving/temperatuur. Dat de egaline lichter is geworden qua kleur is een teken dat de egaline aan het drogen is.

   Je kunt een vochtmeting doen door een vlak van 0,5 m2 huishoud folie op de egaline vloer te plakken; Verkleurd het afgeplakte oppervlak of is er nog vocht te zien op het folie dan is de vloer nog te vochtig voor verdere afwerking.

   Hopelijk beantwoord dit jouw vraag.

   Team Afbouwbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?