Zelf vloer egaliseren; stappenplan met tips!

mixen egaline in mengemmer Afbouwbaas

Zelf een vloer egaliseren? Met de juiste producten en ons stappenplan kun je eenvoudig zelf je vloer egaliseren. Om je woning te kunnen voorzien van een nieuwe, strak afgewerkte vloer, is het belangrijk dat je de vloer op een gladde ondervloer plaatst. Een ongelijke ondervloer ga je altijd terugzien in het eindresultaat en beïnvloedt de kwaliteit van de vloer. Door de ondervloer te egaliseren zorg je voor een vlakke ondergrond. Een PVC vloer, tegels of laminaat kunnen hierna eenvoudig gelegd worden. De strakke ondervloer resulteert in een strak eindresultaat.

Stappenplan zelf vloer egaliseren

Hoewel het egaliseren van de vloer in eerste instantie misschien een lastige klus lijkt, is het met de juiste instructies en een beetje handigheid goed zelf te doen. Door zelf je vloer te egaliseren betaal je alleen voor de producten die je nodig hebt en niet voor de manuren. Dat scheelt weer in de kosten! Ben je niet zo handig of heb je je twijfels bij deze klus? Laat dan je vloer egaliseren door een professional.

Benodigdheden en gereedschappen

Materialen Gereedschappen
Egaline Vlakspaan
Voorstrijk Egaliseerrakel
Reparatiemortel (snelcement) Mixer
Water Maatemmer
Mengemmer of speciekuip
Emmers
Spijkerschoen
Borstel
Prikroller
Vachtroller

Stap 1

Kies de juiste soort egaline

Er zijn diverse soorten egaline op de markt. Bij Afbouwbaas verkopen we voorstrijk en egaline van topkwaliteit van onder andere Atlas, Bostik, UZIN en Weber. Welke egaline je nodig hebt, is voornamelijk afhankelijk van de ondergrond. Alleen als je de juiste egaline en voorstrijk gebruikt kun je tot een goed en strak eindresultaat te komen en vochtproblemen voorkomen. Wij beschrijven hieronder een aantal veel voorkomende situaties zodat jij de juiste egaline en voorstrijk kiest voor jouw klus. 

Betonvloer

Erg veel woningen in Nederland en België hebben een (geïsoleerde) betonvloer. Het advies voor betonvloeren is om een cementgebonden egaline te gebruiken. Welke van de cementgebonden egalines het beste aansluit is afhankelijk van hoe je de vloer wil afwerken en welke laagdikte je aanbrengt. 

Voor pvc vloeren, tegels, parket, tapijt, linoleum en laminaat is een laagdikte van 2 tot 5 mm veelal voldoende. Voorbeelden van geschikte egalines zijn de Atlas SMS 15, Bostik C340 Level plus en UZIN NC 170 LevelStar. Welke voorstrijk het meest geschikt is kan verschillen, bekijk de geadviseerde voorstrijk bij de producten. 

Wil je egaline als afwerkvloer of is de betonvloer erg ongelijk dan is het advies om een dikkere laag egaline aan te brengen. Gebruik hiervoor egalines die geschikt zijn voor grotere laagdiktes zoals de Atlas SMS 30 of Bostik SL C980 XPS. Je kunt de vloer vervolgens afwerken met epoxy vloercoating.

Anhydriet 

Een anhydriet vloer is een gipsgebonden vloer. Hierbij is het advies om gipsgebonden egaline te gebruiken. Voor pvc vloeren, tegels, parket, tapijt, linoleum en laminaat is een laagdikte van 1 tot 5 mm veelal voldoende. Wil je meer aanbrengen? Let dan goed op of de egaline geschikt is voor de laagdikte die je wilt aanbrengen. 

Geschikte egalines voor anhydriet vloeren zijn de UZIN NC 110 of de Atlas SAM 100. Wij adviseren om de Bostik Grip A500 te gebruiken als voorstrijk en een dubbele laag voorstrijk aan te brengen. Dit in verband met het sterk zuigende vermogen van een anhydriet vloer. Zie voor meer inforamatie de aanwijzingen bij de producten.

Houten vloeren

Het egaliseren van een houten vloer is geen gemakkelijke klus en er is veel om rekening mee te houden. Niet elke houten vloer is geschikt om egaline op te verwerken. Dit is bijvoorbeeld het geval als er te veel vering in de vloer zit, de vloer niet recht is of zelfs extreem scheef. Heb jij een houten vloer? Beoordeel dan of jouw vloer geschikt is voor egaliseren. Als de vloer geschikt is dan is het advies om te egaliseren met vezelversterkte egaline. Je kunt hiervoor de UZIN NC115 vezelversterkte gipsegaline gebruiken of Weber vezelversterkte egaline.

Door de vezels is het aanbrengen van de egaline anders en dien je te werken met een vlakke spaan in plaats van een egaliseerrakel.

Heb je vragen over het egaliseren van een houten vloer? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

NC 115 Geen lijmkam of rakel!

Fermacell egaliseren 

Ga je een Fermacell vloer egaliseren dan is het belangrijk om gipsgebonden egaline te gebruiken voor een goede hechting. Je kunt hiervoor verschillende egalines gebruiken waaronde de Atlas SAM 100 en de Uzin NC 110. De Atlas SAM 100 kan aangebracht worden in een laagdikte van 5 tot 30 mm. De Uzin NC 110 kan al aangebracht worden in laagdiktes vanaf 1 mm.

Meer weten? Lees ook: Fermacell vloer egaliseren.

  Stap 2

Ondervloer voorbereiden

Voordat je de egaline kunt aanbrengen op de ondervloer moet de vloer stabiel, droog en stofvrij zijn. Wanneer je de vloer hebt gereinigd, breng je voorstrijkmiddel, ofwel primer, aan om ervoor te zorgen dat de egaline goed hecht aan de vloer. Welke voorstrijk je nodig hebt, is afhankelijk van de soort egaline en ondergrond. In de productomschrijving van de egaline geven we advies over welke voorstrijk je het beste kunt gebruiken. De voorstrijk heeft ook tijd nodig om te drogen, laat de voorstrijk drogen voordat je begint met egaliseren.

Tip! Heb je grote gaten of kieren in de vloer? Vul deze dan eerst met reparatiemortel voordat je gaat egaliseren. Voor cementgebonden vloeren is UZIN NC182 een goede oplossing. Voor gipsgebonden vloeren kun je UZIN NC118 gebruiken.

Tip! Heb je een nieuwe beton of cementdekvloer? Zorg dan dat deze goed droog is voordat je gaat egaliseren!

Tip! Kijk voordat je begint met egaliseren of er plekken zijn waar de egaline weg kan lopen en dicht deze af. Denk bijvoorbeeld aan gaten van leidingen, luiken of openingen bij de trap.

Stap 3

Egaline aanmaken

Nu de ondergrond is voorbereid en de voorstrijk droog is, kun je beginnen met het aanmaken van de egalisatiemortel en het daadwerkelijke egaliseren. Volg hiervoor de instructies op de verpakking of de informatie bij het product. Je hebt in ieder geval een schone mengemmer of kuip nodig en schoon leidingwater om de egaline te mengen.

Tip! Zet voordat je begint met het aanmaken een aantal emmers klaar met een afgemeten hoeveelheid water die je nodig hebt voor de egaline. Op die manier hoef je niet voor elke keer schoon water af te meten.

Stap 4

De vloer egaliseren

Het echte werk kan beginnen. Giet de egaline na het aanmaken over de ondergrond en verdeel het met een egaliseerrakel gelijkmatig over de ondergrond. Het is belangrijk dat de juiste laagdikte in één keer wordt aangebracht. Het is verstandig om de ruimte in stukken (banen) te verdelen zodat je overal goed bij kunt en alles kan bereiken met de prikroller.

Probeer zo snel en secuur mogelijk te werken om te voorkomen dat je aanzetstukken krijgt in de egaline. Voor een zeer glad resultaat rol je met een prikroller over de nog natte egaline vloer om deze te ontluchten.

Tip! Denk voordat je begint goed na over waar je begint en eindigt. Over het algemeen probeer je in de verst verwijderde hoek te beginnen en naar de uitgang toe te werken.

Tip! Lukt het niet om in één keer de gewenste laagdikte aan te brengen? Overweeg dan om twee keer te egaliseren.

Tip! Maak gebruik van spijkerschoenen voor de persoon die prikt met de prikroller zodat hij of zij in de egaline kan staan en achter de persoon aan kan werken die de egaline aanbrengt. Dit is met name praktisch wanneer er weinig ruimte is.

Stap 5

Gereedschap schoonmaken

Het egaliseren van de vloer zit erop. Je kunt de gebruikte gereedschappen schoonmaken. Dit kun je simpelweg doen met water en een (zachte) borstel in de mengemmer. Hierdoor kun je het gereedschap weer hergebruiken bij toekomstige klussen.

Stap 6

Egaline laten drogen

Als je de egaline hebt aangebracht in de juiste dikte dan is het tijd om de egaline te laten drogen. De meeste soorten egaline zijn na ongeveer 4 a 8 uur te belopen. Zijn er nog duidelijke natte plekken zichtbaar? Wacht dan met het belopen van de vloer. De droogtijd van egaline is onder andere afhankelijk van de aangebrachte laagdikte van de egaline, maar ligt gemiddeld tussen de 12 en 48 uur.

Is de egaline goed droog? Dan is je egaline vloer klaar om te voorzien van een afwerkvloer zoals een pvc vloer, tegels of parket.

Tips voor het egaliseren van een vloer

Het egaliseren van je vloer is een klus die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Daarnaast is het belangrijk om snel te werken. We adviseren daarom om deze klus altijd met minimaal twee personen te doen. Een van de twee maakt continu egaline terwijl de ander de egaline over de vloer verdeelt. Bij een ruimte met een oppervlakte vanaf 15 m2 is het verstandig om zelfs met drie of meer personen de vloer te egaliseren: iemand die de egaline aanmaakt, iemand die de egaline aanbrengt en iemand die prikt met de prikroller.

Hulp nodig?

Met dit stappenplan weet je hoe precies hoe je zelf een vloer kan egaliseren. Heb je vragen over welke egaline de beste keuze is, hoeveel egaline je nodig hebt of over het aanbrengen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met jouw klus en zijn bereikbaar via Whatsapp, telefonisch op 0546 30 70 00 of per mail op info@afbouwbaas.nl

Beton / zandcement egaliseren

Atlas SMS 15 Egaline 25 KG (1-15mm)

 14,25 Excl. BTW  17,24 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 47  13,42
48 +  12,59
Aanbieding!

Beton / zandcement egaliseren

Atlas SMS 30 Egaline 25 KG (3-30mm)

 12,91 Excl. BTW  15,62 incl. BTW

Staffelkorting
21 - 47  12,08
48 +  11,25
Aanbieding!

 28,06 Excl. BTW  33,95 incl. BTW

Beton / zandcement egaliseren

UZIN NC 170 LevelStar egaline 20 kg

 27,68 Excl. BTW  33,49 incl. BTW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig?